The Daily Ittefaq
ঢাকা, শনিবার, ১৫ মার্চ ২০১৪, ১ চৈত্র ১৪২০, ১৩ জমা. আউয়াল ১৪৩৫
সর্বশেষ সংবাদ শরীয়তপুরে ব্যালট ছিনতাইকালে গুলিতে যুবক নিহত | ভোট গ্রহণ সম্পন্ন, চলছে গণনা | ২৬ কেন্দ্রে ভোট গ্রহণ স্থগিত: ইসি | জাল ভোট ও কেন্দ্র দখলের মহোৎসব চলছে: বিএনপি | ময়মনসিংহে বাস খাদে, নিহত ৫ আহত ৪০

২০১৪ সালের প্রাথমিক শিক্ষা সমাপনী পরীক্ষার প্রস্তুতি

ইংরেজি

এস. এম. মুরাদ হোসেন

সিনিয়র শিক্ষক, ইংরেজী বিভাগ

বীরশ্রেষ্ঠ নূর মোহাম্মদ পাবলিক কলেজ, ঢাকা।

গত বুধবারের পর, বাসা বাড়িতে কাজটি করলে তোমাদের দক্ষতা বাড়বে।

Read the text and answer the questions 1to 6.

The name of my country is Bangladesh. It became independent in 1971. Dhaka is its capital. Bangladesh is a small country. Its land area is 1, 47,570 square kilometres. But it has a large population. About 140 million people live here. Bangladesh is mainly an agricultural country. Its main crops are rice, jute, sugar-cane and tea. Many kinds of fruits also grow here. Jackfruits, mangoes, bananas, pine-apples, guavas and water-melons are the most common. My country has also many rivers. The main rivers are the Padma, the Meghna, the Jamuna and the Karnaphuly.

There are many varieties of fishes in these rivers. We have many interesting places. The Sundarbans, Rangamati and Cox's Bazar are very attractive. The Royal Bengal Tiger lives in the Sundarbans. Cox's Bazar is the longest sea beach in the world. It is about 120 kilometres long.

Many people visit these places every year. Bangladesh is a peaceful country. People from different communities live here in peace. I love my country very much.

rom English for Today for class 5 but it must be similar difficulty level for grade V students).

04. Match the words of the column A with their meaning that is mentioned in the text in the column B (there are two extra). 1x 5 = 05

Column A

Column B

(a).agricultural

(b).independent

(c).attractive

(d).country

(e).population

(i).having the power or quality of attracting.

(ii).the land occupied by a nation.

(iii).not dependent on others.

(iv).the people of a country.

(v).agro-based.

(vi).the produces of fields.

(vii).a state of quiet.

05. Find out true or false. If false, give the correct answer according to the unseen passage. 2x5 = 10

(a).Fishing is the main occupation of the people of Bangladesh.

(b).Many kinds of fruits grow in Bangladesh.

(c).There are many interesting places in Bangladesh.

(d).The people of Bangladesh live in misery.

(e).The people of Bangladesh are hostile.

06. Make sentences using the following words so that they make sense. 2x 5 = 10

(a).country / peaceful / a / is / Bangladesh

(b).large / it / population / has / a / But

(c).main / jute / crops / sugar-cane / Its / are / rice / and / tea

(d).varieties / many / fishes / these / rivers / There / of / are / in

(e).beach / longest / world / is / the / in / the / sea / Cox's Bazar

Read the text and answer the questions 7 and 8.

Saikat lives with his parents in an apartment in Bogra. His father, Mr. Islam, is a banker. In his free time, Mr. Islam writes stories. He loves listening to music of old times, too. Saikat's mother Maleka Begum is a housewife. She loves sewing in her free time. She makes dresses. She often gets orders from her friends and neighbours. Saikat reads in class five. He is a good student. He wants to improve his English. So he watches cartoons on TV and reads story books everyday.

07.Write the answer on the answer paper: 1x10

i. What is the story about?

(a). Saikat's parents (b).Saikat's family (c).Saikat's school (d).Saikat's mother

ii. Saikat's mother is a……….

(a). nurse (b).banker (c). teacher (d).homemaker

iii. Who reads English story book?

(a). Mr. Islam (b).Saikat (c).Maleka Begum (d). None

iv. The word 'love' is opposite to………..

(a).hate (b).like (c).enjoy (d).want

v. Saikat's father works at a………..

(a).bank (b).school (c).hospital (d).college.

vi. Mr. Islam likes ………

(a).cartoons on TV (b).sewing (c).music of old times (d).modern music.

vii. The word 'free time' is similar to……….

(a).busy time (b).working time (c).leisure (d).hobby

viii. Where does Saikat live?

(a). Dhaka (b).Bogra (c).Gopalganj (d). Magura

ix. Maleka Begum often……….orders for making dresses.

(a).get (b).got (c).gets (d).getting

x. She gets orders from her friends and neighbours. Here 'from' is………

(a).adjective (b).adverb (c).preposition (d).conjunction

08.Answer the following questions in sentence(s). 1x 5 = 5

(a).Where does Saikat live?

(b).What do his parents do?

(c).What does Saikat do to improve his English?

(d).What does Mr. Islam do in his free time?

(e).What does Maleka Begum often get?

09. Re-write the sentences using punctuations and capital letters where necessary. 1x 10 = 10



(a).where are you going raina

(b).bye and have fun in chittagong

(c).he is working with an ngo here

(d).lets sit down and chat

(e).are you in a hurry

(f).see you at the fair

(g).do you have any class now

(h).im going to the book fair

(i).good morning mr saha

(j).this is ms anna smith our new English teacher

10. Translate into English. 05

আমার নাম শাহেদ এবং আমি পঞ্চম শ্রেনীতে পড়ি। আমি সাধারনত অবসর সময়ে হাঁটতে যাই। যদি খুব বেশি গরম পড়ে তাহলে আমি মাঝেমধ্যে নদীতে সাঁতার কাটতে যাই। আমি সাঁতার কাটতে ভালোবাসি। এটা আমাকে সুস্থ রাখে।

Or,

Imagine that your teacher has given you a language club card like the below. Fill it out. 05

ENGLISH LANGUAGE CLUB

Bir Shreshtha Noor Mohammad Public College, Dhaka

01.Name:……………………………………………………………………………...

02.Date of birth:………………………………………………………………………

03.Mother's name:……………………………………………………………………

04.Father's name:……………………………………………………………………..

05.Class:……………., Section:………………, Roll:……………, Shift:…………...

06.Hobbies:…………………………………………………………………………...

Date:…………………………………………………………………………………..

Signature

11. Read the following situation. Make a dialogue using would or could. 05

Two strangers meeting at a railway station.

12. Write a short composition on 'Healthy Foods' using the given cues. 10

# necessity of food;

# kinds of food we need for our health;

# their names;

# description;

# usefulness;

# balanced diet;

# avoid harmful food;

13. Suppose you are Spondon. Write a letter to your friend Nafis about your Home Town .Your letter should have a heading, greeting, body, closing and a signature / name. 10

অনুশীলন পাতা সম্পর্কে মতামত জানাতে

ফোন ০১৭১৪৭০৫৭২৭

ইমেইল anush[email protected]

font
অনলাইন জরিপ
আজকের প্রশ্ন
বিএনপির ভারপ্রাপ্ত মহাসচিব মির্জা ফখরুল ইসলাম আলমগীর বলেছেন, 'নিজেদের স্বার্থ হাসিলের জন্য বিদ্যুতের দাম বাড়িয়েছে সরকার।' আপনিও কি তাই মনে করেন?
3 + 4 =  
ফলাফল
আজকের নামাজের সময়সূচী
সেপ্টেম্বর - ২০
ফজর৪:৩২
যোহর১১:৫৩
আসর৪:১৬
মাগরিব৬:০১
এশা৭:১৩
সূর্যোদয় - ৫:৪৬সূর্যাস্ত - ০৫:৫৬
archive
বছর : মাস :
The Daily Ittefaq
ভারপ্রাপ্ত সম্পাদক: তাসমিমা হোসেন। উপদেষ্টা সম্পাদক হাবিবুর রহমান মিলন। ইত্তেফাক গ্রুপ অব পাবলিকেশন্স লিঃ-এর পক্ষে তারিন হোসেন কর্তৃক ৪০, কাওরান বাজার, ঢাকা-১২১৫ থেকে প্রকাশিত ও মুহিবুল আহসান কর্তৃক নিউ নেশন প্রিন্টিং প্রেস, কাজলারপাড়, ডেমরা রোড, ঢাকা-১২৩২ থেকে মুদ্রিত। কাওরান বাজার ফোন: পিএবিএক্স: ৭১২২৬৬০, ৮১৮৯৯৬০, বার্ত ফ্যাক্স: ৮১৮৯০১৭-৮, মফস্বল ফ্যাক্স : ৮১৮৯৩৮৪, বিজ্ঞাপন-ফোন: ৮১৮৯৯৭১, ৭১২২৬৬৪ ফ্যাক্স: ৮১৮৯৯৭২, e-mail: [email protected], সার্কুলেশন ফ্যাক্স: ৮১৮৯৯৭৩। www.ittefaq.com.bd, e-mail: [email protected]
Copyright The Daily Ittefaq © 2014 Developed By :